BSV Kickers Emden  (7).jpg“Ed, weet jij een leuk stadionnetje net over de grens? Het is mooi weer en we willen een stukje toeren…”
Het is zaterdagmorgen 20 mei en omdat onze club een stabiele middenmoter is, is het seizoen klaar en hebben we de handjes vrij om iets anders te doen. Even geen verplichtingen, even geen voetbal.

“Kickers Emden heeft wel een leuk, oud stadionnetje. Emden is trouwens een havenstad, het ligt aan de Waddenzee, dus heeft het misschien ook een leuk centrum.”
Ondertussen bekijk ik via Google het stadionnetje van Kickers Emden; een heerlijke betonstadion in een woonwijk mét floodlights. Een jaloerse steek prikt de onderbuik.

“Ed, heb je zin om mee te gaan..?”
Een uurtje later zijn we onderweg. Ruim anderhalf uur rijden om een oud stadionnetje te bekijken en een schnitzel te eten; eigenlijk is het een heel vreemde hobby!

BSV Kickers Emden  (37).jpgKickers Emden, ooit een profclub, speelt zijn wedstrijdjes in de zesde Liga. Een aantal jaren geleden wilde de club groter en waren er plannen voor een nieuw stadion. Het Ostfriesland-stadion zou plaats gaan bieden voor 15.000 toeschouwers. Maar na een faillissement is alleen de stadionnaam van Embdena naar Ostfriesland-stadion veranderd.

Eenmaal rijdend door de woonwijk komt de gezonde spanning; wat gaan we aantreffen? Wordt er eigenlijk wel gevoetbald? In de haast is niet eens naar het wedstrijdprogramma gekeken. Bij aankomst blijkt de club op zondagmiddag te spelen. Jammer al heeft een (vrijwel) leeg stadion ook z’n charme.

Nog voordat ik het besef wandelen we door de spelerstunnel het veld op. Er wordt een wedstrijd gespeeld door (vermoedelijk) het tweede elftal. Vreemd genoeg vind niemand het opvallend of vreemd dat een paar wildvreemden binnen de hekken staan. Alleen dat is al geweldig; die hekken!

Het rondje stadion duurt de gehele tweede helft. Het Embdena-stadion bestaat vooral uit staanplaatsen. Alleen de in de jaren 90 gerenoveerde hoofdtribune heeft 300 zitplaatsen. Het typisch Duitse scorebord achter het doel is geweldig en het verwilderde uitvak romantiseert betere tijden. Of dit stadion bij thuiswedstrijd is uitverkocht weet ik niet, dat een sfeervolle ground kan zijn geloof ik direct. Een laatste blik van afstand, een knikje naar het toegangshek en op naar het schnitzeltje. Eigenlijk is het een pracht hobby!

Meer foto's zijn hier te vinden

Fotogalerij

  • Kickers Emden
  • Kickers Emden
  • Kickers Emden
  • Kickers Emden

Deel deze pagina