Cambuur (1).jpg
Voor veel voetballiefhebbers is mijn voorkeur niet te begrijpen; oude, vaak vervallen stadions van soms nietszeggende ploegen die in de kelder van het (prof)voetbal spelen. Nostalgie en verleden druipen van de half ingestorte muren en de geur van verschaald bier en hamburgers worden vermengd met pis. En voor oogstrelend voetbal moet je hier zeker niet zijn.

Waar de meeste voetballers en objectieve fans Barcelona en Camp Nou als ‘hoogst haalbare’ zien, toch het grootste stadion in Europa, gaat mijn voorkeur naar kleine clubjes als Luton Town. Hoe mooi is het toch elke keer weer wanneer je door een woonwijk loopt als ineens, uit het niets een stadion opdoemt. Uit de stegen en smalle straten stromen luidsprekende supporters naar elkaar toe maar zodra de lichtmasten zichtbaar worden even een stilte laten vallen. Het zal de reden zijn waarom ik zo graag naar avondwedstrijden ga. De spanning, het mysterieuze, de romantiek…

Na mijn laatste ‘grote’ stadionbezoek in Watford ontving ik een uitnodiging om eens in Nederland naar een oud en sfeervol stadion te komen, gelegen in een woonwijk, tijdens een avondwedstrijd. Als ik interesse zou hebben kon hij wel wat regelen binnen deze club. Hoewel ik alle (oude!) stadions in Nederland inmiddels heb bezocht sprak mij dit toch aan. Sinds 2005 bezoek ik vooral de amateurvelden in Nederland, sinds 2014 ben ik aan het ‘vincken’ maar wordt een (foto)verslag van het bezoek pas vanaf 2015 gemaakt. Wat dat betreft had ik zeker nog iets te winnen.

Vrijdagavond 12 februari 2006 liep ik door een woonwijk in Leeuwarden richting het stadion van Cambuur. Om mij heen mannen van middelbare leeftijd die opgewonden vooruitblikten op de wedstrijd van vanavond, jochies die zwijgend en vol spanning in het handje van pappa knijpen. Een klassiek beeld wat extra mooi werd toen ineens een stilte viel. Daar werd een lichtmast zichtbaar. De spanning, het mysterieuze, de romantiek…

De lichten boven de wijk wijzen de weg, dan wordt een oud en klassiek stadion wat erg Engels aandoet zichtbaar. Elk stadion bezoek, zeker in het donker, geeft mij een magisch gevoel en brengt mij weer terug naar mijn kinderjaren toen ik met pappa, als echte voetbaldieren, vele wedstrijden in het land bezocht.

Zoals altijd wandel ik eerst om het stadion om de sfeer te proeven en de spanning op te bouwen. Opvallend in dit oude stadion is de ruimte onder de tribunes waar supermarkten en een sportschool huizen. Voor de hoofdingang staan vrachtwagens zodat de wedstrijd live uitgezonden kan worden. Het verpest het zicht op dit tribunedeel ook omdat dit een afspreekpunt voor supporters lijkt te zijn. Rechts van het stadion, aan de overkant van de straat is een buurtcafé, Café Cambuur en lijkt een verzamelpunt voor de harde kern te zijn. Als snel wordt duidelijk dat foto’s maken aan deze zijde niet op prijs wordt gesteld.

Het uitvak is aan de andere zijde. Waar in Engeland de ingang vaak tussen huis door, via een steeg te bereiken valt, is hier een stuk niemandsland waar tevens de bussen geparkeerd kunnen worden. Verder valt op dat er nauwelijks politie en ME zichtbaar aanwezig is en ademt de omgeving van het stadion een vriendelijke ‘leuk, we gaan voetballen kijken’-sfeer uit. Terug naar de hoofdingang waar ik mijn contactpersoon snel gevonden heb. Een kaartje voor de hoofdtribune met entree voor de Business Club van Cambuur! We hebben nog wel even tijd voor een klassieke voorbeschouwing!

In het stadion ademt het voetbal. De volle tribunes staan dicht op het veld, er zijn nauwelijks hekken en iedereen staat achter de club. Geen ingestudeerde liedjes en dansjes maar spontaniteit vol hartstocht. Echte voetballiefhebbers en supporters met hart voor de club en het spelletje. De passie en nostalgie zijn ook nog steeds in Nederland te vinden, klassieke voetbalstadions die niet weggestopt zijn op een verlaten industrieterrein of langs een snelweg maar gewoon in de woonwijk staan, supporters en liefhebbers nog mogen dromen en waar spanning, melancholie en romantiek samengaan. Dit zijn de stadions die ik wil bezoeken….

Cambuur (17).jpg

Meer foto's zijn hier te vinden

Fotogalerij

  • SC Cambuur Leeuwarden
  • SC Cambuur Leeuwarden

Deel deze pagina