Berlijn, hoofdstad van Duitsland, geldt in Europa als een van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad is ook bekend vanwege het hoogontwikkelde culturele leven met vele festivals, musea, kunsttentoonstellingen en het bruisende nachtleven en de liberale levenstijl en het is een van de groenste steden. 

2018-11 Weekend Berlijn (492).jpgBerlijn is ook een soort openluchtmuseum wat het verhaal vertelt over de WO II en de muur als scheiding van west en oost. Tijdens een wandeling door de stad zie je nog veel ‘hotspots’ wat als herinnering is bewaard: Checkpoint Charly, een ‘monument’ aan diegene die geprobeerd hebben om over de muur van Oost naar West te vluchten en een lijn van ongeveer 45 kilometer waar de Berliner Mauer heeft gestaan. 

Dertig jaar na de val van de muur zie je nog altijd verschillen tussen West en Oost. Nog altijd lijkt het meeste geld in het westen van Duitsland te vinden. Kijk alleen maar naar die Tabelle van de Bundesliga. Hoewel het oosten van de stad is opgeknapt naar de maatstaven van het westen, vind je nog genoeg wat doet denken aan het voormalige oostblok.

Stadsdeel Prenzlauer Berg is een stadsdeel wat tot 2001 een zelfstandig district was binnen Berlijn en ligt ten noorden van het oude stadscentrum van Berlijn dat voor de val van de muur in 1989 deel uitmaakte van Oost-Berlijn. Deze oude arbeiderswijk werd lange tijd verwaarloosd. De grijze huurkazernes met binnenhoven en achterhuizen werden gaandeweg het domein van studenten, kunstenaars en "Alternativen". Deze "Alternativen" werden door het DDR-regime gedoogd. Na 1989 profiteerde de wijk van de centrale ligging en de "alternatieve" bevolking, en oefende een grote aantrekkingskracht uit op nieuwe winkels en trends. De voormalige joodse wijk rond de Schönhauser Allee werd in ere hersteld met de restauratie van de synagoge aan de Rykestraße.

Groundhopping VSG Altglienicke (5).jpgAan de rand van Prenzlauer Berg ligt het Mauerpark. Het Mauerpark is geen lustig bloeiend, onberispelijk aangelegd park, allesbehalve zelfs. Je gaat dan ook vooral hier naar toe voor de ontspannen sfeer, de bijzondere plek of de leuke evenementen. Het park is erg geliefd bij de jonge inwoners van Prenzlauer Berg. Waar nu het Mauerpark is, liep tijdens het verdeelde Berlijn de Muur met al haar dodelijke versperringen. Na de Wende werd de plek door de inwoners van de stad uitverkoren voor een nieuw park. Waar vroeger een mijnenveld lag, wordt nu heerlijk gezonnebaad op de helling of druk gebarbecued op het gazon. Naast de naam herinnert alleen nog een 300 meter lang stuk van de Muur aan de geschiedenis van deze plek. Het is nu een vrijplaats voor graffitikunstenaars.

Ook het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark is een onderdeel van dit park en de werkelijke reden van mijn bezoek aan deze wijk. Vandaag wordt de Berliner derby gespeeld tussen VSG Altglienicke en BFC Dynamo, uitkomend in Regionalliga Nordost wat het vierde niveau is in de Duitse voetbalpiramide.

VSG Altglienicke is een kleine club met slechts 800 leden. De geschiedenis van de vereniging begon in 1883 met de oprichting van MTV Spieß. Na de Tweede Wereldoorlog werd er in 1946 een overkoepelende sportvereniging opgericht met de Altglienicker Sportverein, die vanaf 1 juli 1952 werd omgedoopt in VSG Altglienicke. De wortels van de huidige handbalafdeling liggen bij MTV Spieß 1883. Als een van de weinige clubs uit het voormalige Oost-Berlijn is de club erin geslaagd de oorspronkelijke naam te behouden en niet om politieke redenen aan een overheidsinstantie of overheidsbedrijf gekoppeld te worden.

Berliner Fußballclub Dynamo, afgekort BFC Dynamo, in de volksmond vaak Dynamo Berlin genaamd, is een Oost-Berlijnse voetbalclub die in 1966 werd opgericht als onderdeel van de nieuwe FC’s. In de tijd van de voormalige DDR was BFC Dynamo met tien opeenvolgende landskampioenschappen in de periode 1979 tot 1988 een van de meest succesvolle voetbalverenigingen uit de DDR-Oberliga. Met name de successen in de jaren tachtig zijn zeker niet onomstreden. BFC Dynamo werd meer en meer als het uithangbord van de communistische partij beschouwd en de veiligheidsdienst Stasj in het bijzonder. De club zou op tal van manieren bevoordeeld zijn, wat de plotselinge en vrijwel perfecte dominantie in de jaren tachtig verklaart. Dit ging ten koste van meer traditierijke verenigingen als Dynamo Dresden, 1. FC Magdeburg en Lokomotive Leipzig. Na de val van de Berlijnse Muur nam de club de naam FC Berlin aan. Door een slechte notering (elfde plaats in de eindrangschikking) in het laatste seizoen kwalificeerde de club zich niet voor de Bundesliga of de 2. Bundesliga, maar moest in de Oberliga gaan spelen, toen nog de derde klasse, inmiddels de vijfde klasse. In 1999 werd opnieuw de naam BFC Dynamo aangenomen.

Omdat het eigen Stadion Altglienicke slechts 1000 toeschouwers kwijt kan en deze derby redelijk gevoelig ligt, wordt de wedstrijd gespeeld in het stadion van BFC Dynamo. Het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark kan ruim 19.000 toeschouwers kwijt maar vandaag zijn er slechts 723 toeschouwers aanwezig, waarvan een kleine dertig Nederlandse groundhoppers. De laatste twee finales van de strijd om de FDGB-Pokal (het bekertoernooi van de toenmalige DDR) werden in dit stadion gespeeld. Ook speelde Hertha BSC een aantal Europese wedstrijden in dit stadion omdat deze club niet voor grotendeels lege tribunes van het Olympia Stadion wilde spelen.

De wedstrijd wordt onder een stralende zon gespeeld. De BFC Dynamo supporters, die vanwege veiligheidsoverwegingen aan de overzijde een vak vullen, proberen negentig minuten lang de sfeer erin te houden wat niet meevalt. De thuisclub dendert met 5-0 over Dynamo heen. De supporters van VSG Altglienicke genieten echter van het zonnetje, een pot bier en een braadwurst en laten zich niet provoceren. Hoewel de (vals)zingende stadionspeaker van VSG Altglienicke wel heel erg zijn best doet…

Het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark is een heerlijk Duits stadion met schitterende floodlights, met veel kleur in een rauwe omgeving. Naast het stadion staan graffitiartiesten, tussen groepen drugsgebruikers, alcoholisten en zwervers, hun piece op de muur aan het plaatsen. In de wijk achter het stadion dendert een trein over een brug boven een drukke hoofdstraat een station binnen. Het contrast tussen heden en verleden, tussen West en Oost, kapitalisme en communisme is in dit deel van Berlijn nog altijd aanwezig.

Groundhopping VSG Altglienicke (51).jpg

(Item geschreven met een beetje hulp van Wikipedia)

Fotogalerij

Deel deze pagina