Het is niet het mooiste stadion van Nederland, zeker niet. Elke keer wanneer ik langs dit stadion rijd vraag ik mij af of een voetbal hatende stagiaire met een vlakgummetje heeft staan spelen bij de bouwtekening van dit stadion. Het MAC³PARK Stadion ligt vlakbij een groot ziekenhuis en als je langs het stadion rijdt heb je het gevoel dat de TomTom zich met enkele honderden meters heeft vergist. Het heeft totaal geen uitstraling, het heeft niets van een stadion.

Groundhopping PEC Zwolle   (19).jpgDit was mijn derde bezoek aan het stadion van PEC Zwolle. De eerste keer heette het stadion nog IJsseldelta StadionWat mij afviel waren de hoge muren om het veld zodat de supporters ver van het veld zaten. Het gevolg was dat het stadion verschrikkelijk sfeerloos was. Gelukkig is dit foutje inmiddels hersteld en zijn de tribunes verlengd en zitten de supporters dicht op het veld.

Twee jaar geleden had ik een afspraak in de buurt van het MAC³PARK Stadion en omdat ik veel te vroeg was besloot ik om toch even een kijkje te nemen. Omdat er altijd wel een deur openstaat was ik zo binnen en ondanks dat de buitenkant mij nog steeds niet naar binnen trekt, kreeg ik binnen de muren het gevoel dat er nu wel geluisterd is naar voetballiefhebbers.

Vandaag mocht ik als sportfotograaf aanwezig zijn bij de wedstrijd tussen PEC Zwolle en De Graafschap. Opnieuw was ik ruim op tijd aanwezig en via dezelfde ingang als twee jaar geleden kon ik via dezelfde deur naar binnen. Na een aantal foto’s van het lege stadion te hebben gemaakt, meldde ik mij bij de hoofdingang. Even kreeg ik de rilling van angst; ‘stel dat ik nu een operatiekamer inloop…?.

De perschef gaf mij de mogelijkheid om, via de spelerstunnel waar ik de hand kon schudde van de VAR, opnieuw het lege stadion te betreden. Sterker, ik kreeg toestemming om op het heilige kunstgras te gaan staan zodat vanaf de middenstip foto’s gemaakt konden worden. De club kwam direct in het rijtje ‘sympathieke clubs’ en dankbaar maakte ik hiervan gebruik.

Twee uur later werd er afgetrapt voor het degradatieduel. De wedstrijd zelf stelde niet veel voor, mijn debuut als sportfotograaf in de Eredivisie viel mede daardoor wat tegen. Waar ik wel van genoot was de rauwheid van het mede door wat kleine protestacties tegen de KNVB. Het zou een boodschap moeten zijn voor de architecten van nieuwbouwstadions: Zorg dat de tribunes laag en dicht bij het veld staan. Enkele staanplaatsen is een pré…
Groundhopping PEC Zwolle   (71).jpg

Fotogalerij

Deel deze pagina